Prăjitură regală cu lămâie şi mac

Am încercat zilele trecute o reţetă căreia îi dădeam târcoale de ceva vreme fără a găsi ocazia să o prepar. Este o reţetă nobilă şi delicată, cu un gust subtil de lămâie şi cu acele bobiţe de mac ce te duc cu gândul la caviar. Este potrivită pentru după amiezele leneşe la un ceai sau cafea, împreună cu o companie bună sau o lectură plăcută. Nu mai ştiu unde am auzit prima oară de ea, ideea este că în momentul în care m-am decis să o fac, căutând lista de ingrediente, mai toate reţetele pe care le-am întâlnit spuneau că reţeta se găseşte în cartea de bucate a Principesei Margareta. Înseamnă că pe undeva i-am simţit subtilităţile acestei prăjituri ce se poate numi, în lumina acestor date, o prăjitură regală.

drizzle copt 2

Pentru aceasta aveţi nevoie de:

225 g unt

225 g făină

225 g zahăr alb

4 ouă

1 pachet praf de copt

zeama şi coaja de la 2 lămâi (eu am avut lime, dacă folosiţi lămâie galbenă folosiţi coaja doar de la una)

Pentru sirop

zeama de la o lămâie

120 g zahăr

60 ml de apă

Mod de preparare:

Untul foarte moala, la temperatura camerei sau lăsat câteva secunde la microunde, se amestecă cu zahărul până se formează o cremă fină. Se adaugă apoi ouăle pe rând, coaja şi zeama de lămâie. Separat se amestecă ingredientele uscate, făina şi praful de copt, şi se omogenizează apoi cu restul compoziţiei.

amestec unt si zahardrizzle inainte de coacere

Se toarnă compoziţia într.o formp unsă cu puţin ulei sau tapetată cu hârtie de copt. Se dă la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 40 minute. Facem testul cu scobitoarea, şi dacă acesta iese curată oprim focul.

Cu 5 minute înainte de a opri cuptorul, ne ocupăm de realizarea siropului. Toate ingredientele se pun într-un vas pe foc şi se amestecă în continuu cu mare grijă până la dizolvarea zahărului.

Când scoateţi prăjitura din cuptor zgâlţâiţi puţin vasul stânga dreapta pentru ca acesta să se desprindă de pe margini. Cu ajutorul unei furculiţe înţepaţi uşor din loc în loc aluatul (cu grijă, pentru că este un aluat faged) şi turnaţi peste siropul fierbinte. Este bine ca atât prăjitura, cât şi siropul să fie fierbinţi deoarece prăjitura se va pătrunde astfel mai bine. Este foarte important să fie bine însiropată.

drizzle coptdrizzle insiropat

După ce se răceşte, puteţi servi cu încredere. Poftă bună!

drizzle sectiune

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s