Chifteluţe de peşte cu bere

Cei de la standul Staropramen mi-au dat o idee grozavă atunci când ne-au provocat să asociem 4 preparate cu 4 sortimente de bere. În mare grabă, între două pauze am reuşit şi eu să ghicesc o fericită combinaţie şi am plecat acasă cu una bucată bere granat. Normal că am luat-o ca pe o provocare şi m-am tot gândit nu numai la ce merge cu berea, dar şi în ce preparate pot folosi berea ca ingredient. Zis şi făcut!

Am eliminat repede din ecuaţie ipoteza unui sos cu zahăr brun caramelizat şi bere, pentru că tare bine s-ar mai fi potrivit cu nişte costiţe rumene. Şi cum era zi de post, de dezlegare la peşte, am zis să lucrez cu ce aveam. Aşa că Vivat peştele! şi la treabă.

chiftelute de peste cu bere 1

Am folosit:

4 bucăţi de file de cod congelat

2 felii de pâine

1 ceapă medie tocată mărunt

1 pahar de bere

1 cartof copt

făină

ulei de floarea soarelui

2 căţei de usturoi daţi prin aparat

nucşoară

oregano

sare

piper amestec

1 legătură de verdeaţă

Cum am procedat?

Carnea am fiert-o puţin în apă cu foi de dafin. Apoi am scurs apa şi am înlăturat elegant laurii pentru a face loc unui melanj de: cartof copt curăţat şi mărunţit bine, celor 2 felii de pâine bine stoarse, după ce au fost ameţite în berea granat, unei ploi de verdeaţă tocată mărunt, cepei, usturoiului şi condimentelor după gust. Totul se amestecă bine la robot, dacă aveţi unul mai bun, sau cu T-ul pentru piure, dacă nu aveţi altceva la îndemănă.Ultima variantă poate constitui şi o soluţie eliberatoare de stres în cazul în care aţi acumulat mult în căutarea unui peşte proaspăt care s-a evaporat ca prin minune din pieţe. Efect terapeutic, vă zic.

Din pasta astfel obţinută se formează chifteluţele. Este bine să aveţi mâinile umezite cu apă sau unse cu ulei pentru a nu se lipi. Le daţi apoi prin făină şi le aruncaţi în baia de ulei bine încins la foc potrivit. Se lasă cam 3-5 minute sau până se rumenesc frumos la suprafaţă şi se scot pe un şervet de hârtie să se odihnească. Mie mi-au ieşit cam 23, cu primele cinci sacrificate pentru degustare din partea subsemnatei, curioşilor aliniaţi la uşa bucătăriei şi pisicilor care erau înebunite de poftă.

Eu le-am servit cu o mâncare de fasole Mung cu legume (fiartă 30 minute în apă cu puţin bicarbonat, clătită bine şi călită apoi cu morcovi, ceapă, ardei, usturoi şi verdeaţă) şi un pahar de bere. Şi dacă mai pun şi castraveţii făcuţi mama, deja îmi plouă în gură numai când îmi amintesc.

A fost delicios şi a meritat efortul de a face primele chifteluţe ever. Nu e un secret pentru cei care mă cunosc că, neagrând  prăjelile, sunt multe astfel de produse pe care nu le-am încercat până acum. Da, ştiu veţi spune că există şi alternativa mai sănătoasă, la cuptor, dar aşa tare aveam poftă de nişte chifteluţe clasice, încât chiar dacă nu au ieşit ca la mama acasă, vă jur că au fost delicioase şi că e musai să le încercaţi şi voi.

Vă pup cu drag pe toţi. Pe curând!

2 gânduri despre “Chifteluţe de peşte cu bere

    • Da, şi tare m-am mai gândit cum pot să o strecor în ingredientele cu care lucram. Iar acum, îmi vin idei după idei.E drept, merge şi mai bine cu produsele care nu sunt de post. Abia aştept să văd cum o combini.

Lasă un răspuns către sareanbucate Anulează răspunsul