Fursecuri cu scorţişoară de Crăciun

În prima zi oficială de iarnă, soarele s-a hotărât să apară şi se ne încălzească nasurile cam îngheţate. În pline pregătiri înainte de Crăciun, m-am îndeletnicit cu a prepara un fel de Christmas cookies, fursecuri sau biscui’i de care ne bucurăm atât noi, cât şi colindătorii care încep să apară pe la uşi. Chiar dacă nu este o reţetă de post şi nu tocmai neaoşă, mă gândesc şi la cei mici care se bucură de fiecare dulce primit, cu atât mai mult dacă are o formă interesantă sau dacă pot participa chiar ei la decorare.

Christmas cookies

Am pregătit aluatul cu o seară înainte, fiind un aluat care trebuie să stea ceva la rece, minimum 2 ore, şi care apoi se manevrează repede înainte de face cunoştinţă cu cuptorul. Veţi vedea imediat de ce.

Se folosesc:

un ou

225 – 300 g făină (depinde de cât unt puneţi)

115 g unt (la cantitatea asta, am pus 225 g făină)

7-8 linguri de zahăr (brun sau alb, de care aveţi)

1 lingură de cacao

praf de copt – o jumătate de linguriţă

o jumătate de linguriţă sau o linguriţă de scorţişoară (eu recomand varianta linguriţei pline, ca să miroasă casa a sărbătoare şi gustul ca de turtă dulce cu gem)

opţional, condimente pentru prăjituri un vârf de linguriţă (eu am pus nucşoară, dar mai puteţi folosi şi ienibahar, cardamon, cuişoare – ce aveţi prin bucătărie)

esenţă de vanilie

un praf de sare

Preparare:

Fireşte se începe cu untul şi zahărul care se amestecă bine cu mixerul. Apoi se incorporează oul şi esenţa de vanilie. Ingredientele uscate (făina, praful de copt, sarea, cacao, scorţişoara, condimentele) se pun peste acest amestec şi se omogenizează totul cu o lingură de lemn. Aluatul rezultat se pune la frigider în folie alimentară timp de cel puţin 2 ore sau până a doua zi dimineaţă cum am făcut eu. Bine, eu am mai avut de făcut o prăjitură în acea seară, prăjitură specială pentru Crăciun, despre care am să vă povestesc curând aici – motiv pentru care am stat pe lângă cuptor până după miezul nopţii.

A doua zi de dimineaţă, dacă faceţi ca mine, obligatoriu după ce vă beţi cafeaua ca să nu amestecaţi cine ştie ce alte ingrediente cu fursecurile, pregătiţi formele de prăjituri şi porniţi rapid la treabă.

Pasul unu: încălziţi cuptorul la 180 g.

Pasul doi: scoateţi aluatul din cuptor şi-l împărţiţi în trei.

Pasul trei: tapetaţi o tavă cu hârtie de copt.

Pasul patru: tapetaţi blatul şi făcăleţul cu făină şi întindeţi o foaie de aproximativ 3 cm grosime.

Pasul cinci: decupaţi cu forma dorită şi daţi la cuptor pentru 10 minute. Între timp pregătiţi o altă tavă cu tranşa 2. Nu uitaţi, este un aluat pe bază de unt şi se lucrează repede cu el. Ca fursecurile să fie proaspete aluatul este bine să fie cât mai rece. De exemplu, formele în aşteptare se mai pot lăsa puţin la frigider până se fac cele din cuptor.

Mie mi-au ieşit trei tăvi pline de steluţe şi brazi. De număr nu mă întrebaţi, că dispar repede.

Am pregătit şi un icing simplu, din zahăr pudră, cu apă şi zeamă de lămâie şi am decorat cu un băţ de chibrit şi o pensulă de silicon fursecurile. Acum sunt gata de primit colindătorii.

fursecuri Craciun cetina

Cum vă pregătiţi voi pentru zilele de Ajun?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s