Mâncare de linte roşie

Până acum am încercat lintea verde care la gătit îşi păstrează forma şi se pretează mai multor preparate. Dar ce te faci dacă ai în apropiere un magazin cu seminţe şi mirodenii şi găseşti şi linte roşie? O încerci şi pe aceea.

mancare de linte rosie

Lintea roşie este bogată în proteine vegetale şi ideală în perioadele de după sărbători când dorim să ne revenim după prea multă proteină animală. Aşa că puteţi alterna una dintre mese cu o mâncare fără carne. Deoarece este un tip de linte care nu-şi păstrează nici forma, nici culoarea la prepararea termică, dar face mâncarea mult mai cremoasă, este ideală pentru mâncăruri tip tocăniţe sau supe cremă. Se combină foarte bine cu rădăcinoase: ţelină, păstârnac, morcovi etc.

Pentru mâncarea mea, am folosit:

1 cană de linte roşie

o ceapă roşie medie

2 căţei de usturoi (se pot pune şi mai mulţi, depinde de gust)

o jumătate de ardei roşu iute

2 fire de apio

o jumătate de păstârnac

1 morcov mediu

ulei, apă, sare, piper

Cum se face?

Lintea de spală într-o sită sub jet de apă rece şi se curăţă de eventualele impurităţi.

linte rosie

Într-o oală cu fund gros se călesc în puţin ulei, ceapa şi usturoiul tăiate mărunt, la care se adaugă jumătatea de ardei iute tăiată şi ea mărunt. Se presară sare. Se lasă cam 5 minute pe foc să se înmoaie, apoi se adaugă linte şi se amestecă bine cam 1-2 minute. Se completează cu apă cât să acopere cu un deget conţinutul (cam 5 căni de apă, dar aveţi grijă să nu exageraţi cu lichidul, pentru că mîncarea trebuie să scadă în decurs de o oră). Când a dat în clocot se adaugă rădăcinoasele tăiate cuburi (dacă luaţi ca măsură cana de linte, puteţi pune cam o cană, o cană şi jumătate de legume). Puneţi capacul şi mai amestecaţi din 15 în 15 minute timp de o oră. Pe măsură ce legumele se fierb, la fiecare amestecare le putem zdrobi uşor cu lingura cu care amestecăm în oală. După ce lichidul a scăzut şi acum avem în oală o mâncare de linte care din portocalie a devenit verde, oprim focul şi putem pune pătrunjel verde tăiat cât mai mic şi asezonăm după gust cu sare şi piper.

linte 1

Poftă bună!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s