Galetă cu căpşune în note rustice

Pofta de primăvară târzie cu căpşune se potoleşte. Pe net, prin pieţe, prin vitrinele luminate ca un pom de Crăciun ale cofetăriilor ne îmbie cu roşul lor obraznic şi parfumul indecent. Şi cum să le rezişti când se topesc sub privirile lacome şi ne inundă corpul cu valuri de endorfine?!?

Eu una nu le pot rezista şi le imaginez în fel de fel de preparate. Recunosc, proaspete sunt cele mai bune, dar şi o plăcintă rustică parcă nu ar strica, aşa ca de relaxare. Aşa că am avut ocazia să pregătesc mai puţin spectaculoasa, dar delicioasa galetă cu fructe …. de sezon.

Galeta asta este o tartă rustică franţuzească, împăturită manual, fără fason, dar e tare bună şi dulce, şi sărată, şi caldă, şi rece. Imaginaţia şi ingredientele sunt limita.

galeta-3

Eu am folosit:

aproximativ 500 g de căpşune

2 linguri de zahăr pudră

2 linguri de zahăr tos

9-10 linguri de făină, plus 1-2 pentru căpşune şi pudrat blatul

120 g de unt sărat bine răcit

un praf de sare

seminţele de la un baton de vanilie sau zahăr vanilinat sau esenţă de vanilie

2 linguri de lapte dulce

4 linguri de apă rece

Am procedat astfel:

Aluatul se prepară rapid din 9 linguri de făină (aproximativ 180-200 g) cu un praf de sare, o lingură de zahăr şi vanilie. Se amestecă ingredientele uscate, apoi se adaugă untul tăiat cubuleţe şi se sfărâmă cu o furculiţă.

galeta-10

Se adaugă 3-4 linguri de apă rece (eu am pus şi gheaţă în pahar ca să păstrez o temperatură cât mai scăzută) se omogenizează rapid şi se formează o bliă de aluat care se dă la frigider pentru o oră sau peste noapte. Dacă vă grăbiţi ca mine, puteţi să-l lăsaţi la congelator 30 minute. nu are nimic dacă mai rămân bucăţi de unt neomogenizate uniform în aluat, deoarece ele vor asigura un luat fraged la copt.

galeta-11galeta-9Între timp, căpşunele se spală, se scurg, se curăţă de codiţe şi se taie pe lung în câte trei bucăţi. Se amestecă cu 2 linguri de zahăr pudră şi se presară cu o lingură de făină. Eu am avut un mic accident şi a scăpat ceva mai multă făină decât era prevăzut peste căpşune, de aceea arată aşa ciudăţel. Făina cu care se amestecă fructele se poate înlocui cu o linguriţă de amidon.

galeta-8

Cuptorul se încinge la 180 de grade Celsius şi o tavă se tapetează cu hârtie de copt. Aluatul se scoate de la congelator şi se întinde pe blatul pudrat cu făină până la obţinerea unei forme aproximativ rotunde.

galeta-7

Foaia de plăcintă se pune în tavă şi se pot pune fructele în centru, cu grijă să păstraţi o margine de siguranţă pentru împăturit. Fructele se pot pune de-a dreptul sau, dacă aveţi mai mult talent decât mine, le puteţi aranja concentric, geometric dinspre margine spre centru. Se împăturesc apoi marginile peste fructe, având grijă să strângeţi din loc în loc aluatul şi se ung aceste margini cu un amestec de lapte şi zahăr sau de ou bătut şi se presară zahăr deasupra.

galeta-6 galeta-5

Se dă la cuptor pentru 30-40 de minute sau până aluatul devine uşor auriu. Se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească. Se poate servi simplă (o plăcere) sau alături de puţină îngheţată de vanilie.

galeta-4

Poftă de căpşune şi de primăvară!

Pe curând.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s